Hydrateren

Overal lees en hoor je over hydrateren. Ikzelf ben zo’n mama die constant tegen haar zoon zegt dat hij moet drinken. Ik vind het belangrijk dat hij genoeg drinkt en ikzelf drink ook veel op een dag. Water dus…
Toen ik jong was, heb ik eens de pech gehad om een blaasontsteking te hebben. Au au au.. Zo’n pijn, dat wou ik nooit meer meemaken, dus ben ik sindsdien veel water beginnen drinken. Daarvoor was ik er eigenlijk nooit mee bezig. Ik dronk als ik dorst had, punt.

De laatste jaren ben ik wel bewuster bezig met water drinken. Vooral omdat het een grote invloed heeft op gewoon alles van je lichaam, zowel fysiek als mentaal.

Maar hoeveel water moet je nu drinken? En waarom?

Ik gebruik deze formule om te weten hoeveel water ik nodig heb –> 35ml X kg lichaamsgewicht.

Ik begin de ochtend altijd met 2 kleine tassen koffie. Sommige zeggen dat je de ochtend moet beginnen met een groot glas water en dat is zeker goed! Maar niet voor mij. Als ik water drink op nuchtere maag, dan komt de inhoud van mijn maag er gewoon terug uit! *sorry* Dus voor mij, koffie!

Dan probeer ik voor 13u 1 liter water te drinken en in de namiddag/avond nog eens 1 liter. Dus mijn dagtotaal zit op 2 liter. Soms kom ik aan 1,5 liter, maar dat is voor mij zeker het minimum om me goed te voelen. Doe ik dat niet, dan heb ik hoofdpijn, voel ik me moe, moet ik me precies vooruit slepen. En heb ik een ongelooflijke zin in zout chips!!

Heel af en toe drink ik ook eens frisdrank (zomer) of kruidenthee (rituals..heerlijk!! ) maar dat tel ik niet bij mijn totaal. En wijn of cava uiteraard ook niet, want alcohol werkt dehydraterend en dan moet je net extra water drinken. Klinkt een kater je bekend in de oren?? Dan ben je dus gedehydrateerd!
1 glaasje op, drink 2 glazen water…

Hoeveel moet je nu drinken als je sport…
Eerst en vooral, zorg dat je al genoeg gedronken hebt VOOR het sporten. Zeker voor een duurloop.
Elk % dehydratatie zorgt voor prestatievermindering. Het voelt zwaarder, je loopt langzamer, je hartslag gaat sneller omhoog.
Als ik sport (duurloop of krachttraining), dan drink ik ALTIJD minstens 0,5 liter water voor het sporten. Ik sport ook meestal in de voormiddag. Sport ik in de avond, dan let ik erop dat ik al 2 liter heb gedronken.
Na het sporten drink ik ook ALTIJD 0,5 liter water. Wil je precies weten hoeveel je moet drinken na het sporten? Weeg je dan vlak voor het sporten en vlak erna. Het gewicht dat je kwijt bent, moet je drinken. Dus 1kg is 1 liter water. Mijn gewicht blijft constant, maar zelfs dan is het belangrijk om te drinken.

Wanneer drink je nu een sportdrank na het sporten?
Loop je minder dan 1 uur, dan is water voldoende –> Hypotone drank
Loop je tot 1,5 uur, dan kan je een aquarius drinken –> Isotone drank
Loop je meer dan 1,5 uur, dan kan je AA of chocomelk, appelsiensap drinken –> Hypertone drank

Wil je meer weten over drinken en sporten? Geef me een seintje en dan maak ik een nieuwe blogpost erover. Het is te uitgebreid om hier nog aan toe te voegen.. Maar zeker wel interessant voor de joggers onder ons..

En… hoeveel drink jij??

Gepubliceerd door nathaliemunoz

Welkom op Sun Sea & Food... deze pagina heb ik opgestart om anderen te inspireren en te helpen in hun zoektocht naar lekker en gezond eten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: